Luna wordt een Ier

Hey! Hoe gaat het met je? In Nederland krijg je een rare blik terug als je deze vraag aan iemand stelt in het openbaar. Deze zomer was ik in Ierland, waar dit volkomen normaal is.

In het mooie Ierland vragen de meeste mensen en winkeliers hoe het met je gaat. In een wc, supermarkt, winkel, het maakt niet uit. Je stapt de campingwinkel binnen en het eerste dat je hoort is: hey, how are you? Niet dat het ze echt kan schelen dat je hond net zijn pootje heeft gebroken of dat je tante weer verslaafd is aan schoonmaken, nee. Het gaat meer op de vraag dan om het antwoord. Het is een soort etiquette.
Je wordt dan ook raar aangekeken als je je hart uitstort over je vriendje die is vreemdgegaan met die ene slet van de overkant terwijl je oploskoffie staat af te rekenen in een buurtsupermarkt. En dat terwijl er wel degelijk een open vraag aan je wordt gesteld. En je ouders vertellen je je hele jeugd dat je niet mag liegen. Tja, dan zit je in een soort tweestrijd.
Voor dit ‘probleem’ is wel een oplossing. Als je al een tijdje (lees: een week) in zo’n ‘how are you’ omgeving zit raak je eraan gewend. Dan is het ook volkomen normaal als je in een soort automatisme antwoord: I’m fine, thank you’. En een extra optie is om nog even te vragen hoe het met de ander gaat.
PicsArt_08-25-11.05.02
Bron:  Google
Deze typische vraag kan ook al begin van een gesprek gebruikt worden. Stel: je zit in een bloedhete pub en naast je komt een Ier zitten. Het eerste wat diegene zegt: hey, how are you? Lekker simpel.
Eenmaal weer op Schiphol begon ik dit, in het begin onbewust, over te nemen. Als ik in de wc mijn handen stond te wassen en er kwam iemand binnen zei ik zonder op te kijken: hey, how are you? Maar dat zijn de Nederlanders niet gewend! Meer dan een knikje met het hoofd kreeg ik niet terug.
Op dat moment besefte ik me dat ik me voortaan als een Ier ga gedragen. Tegen iedereen: hey, how are you? zeggen. Gewoon, om de Nederlanders zich wat meer open te laten stellen. Help jij mee?
Groetjes,
Luna.

Post Author: Gastblog

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *